Poradíme vám, jak si vypěstovat vlastní česnek pro vlastní potřebu

Koupili jste si česnek a těšíte se na voňavé bramboráky? Ale ve finále tam není skoro cítit, i když jste ho zpracovali celý? O tom, že kvalita dováženého česneku není příliš velká, se v poslední době hodně mluví. Máte zahrádku? Pak neváhejte a vypěstujte si česnek vlastní.

Kupte si sadbový česnek

Jak vlastně s pěstováním česneku začít? Základem je sadbový česnek, který seženete u pěstitelů nebo v zahrádkářských potřebách. Palice je nutné rozdělit na jednotlivé stroužky. Ty pak neloupejte. Česnek se sází zpravidla na podzim nebo na jaře, záleží na odrůdě. Podzimní odrůdy je ideální sázet koncem října.

Před sázením česnek moříme

Před samotným sázením je potřeba česnek namořit. To ho ochraňuje před možnými škůdci a chorobami, které mohou úrodu zdeformovat, nebo kompletně zničit. Základem je obvykle přípravek Sulka 5%. Do něho se jednotlivé stroužky česneku máčí přibližně na 6-12 hodin. Sulka je účinným přípravkem proti vlnovníku česnekovému. Ideální je mořit česnek dříve před výsadbou, klidně již na začátku září. Po namoření je nutné stroužky během 12 hodin vysušit a buď uložit na suché místo, nebo rovnou sázet.

Garlic Clove Of Garlic Spice - ka_re / Pixabay
ka_re / Pixabay

Sázíme česnek

Česnek sázíme do připravené pohnojené půdy, ideálně na slunném místě. Podzimní odrůdy je vhodné sázet teprve tehdy, kdy je teplota půdy trvale pod 9 stupni Celsia. Tak hrozí mnohem menší riziko napadení fuzáriem. Česnek sázíme do řádků vzdálených od sebe asi 15 cm. Jednotlivé stroužky by pak mezi sebou měly mít ideálně 7 cm mezery. Tak si vzrůstající rostliny nezačnou později překážet. V průběhu sadby je vhodné půdu pravidelně kypřit. Časté zalévání není nutné, ovšem půda nesmí být dlouho vyschlá.

Inspirace:  Zahradní pergola: 5 důvodů, proč by neměla chybět ani ve vaší zahradě

Sklízíme česnek a uskladňujeme

Sklízení podzimní odrůdy česneku se obvykle provádí v červnu nebo červenci. Palice, které už jsou zralé, by se neměli samovolně rozpadat. To už značí přezrálost. Pak v průběhu skladování může snadněji dojít k napadení škůdcem. Česnek se suší v suché odvětrané místnosti, a svazuje se po cca 10 kusech k sobě.

Garlic Harvest Tuber Food - ka_re / Pixabay
ka_re / Pixabay

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *