Nemáte fantazii při přípravě svačinek pro děti? Máme pro vás pár tipů
Obsah článku
Nelze říct, jaké jídlo potěší hromadně všechny děti. Vždy se u nich v průběhu času některá potravina stane oblíbenou a jinou odmítají dát do pusy. Stejně tak nemůžeme děti obecně označit za dobré či špatné strávníky. Jejich chutě se mění a například v teplém letním počasí jsme někdy rádi, když vypijí dostatek tekutina a sní něco malého.
Opravdu je toto téma velmi individuální a většinou i dva sourozenci, kterým je rodiči nabízeno stejné jídlo, preferují každý něco jiného. U nás je to třeba sýr. Dcera ho může jíst v jakékoliv podobě, ochutnala i ten kozí a jejím favoritem je parmazán. Naproti tomu syn nedá sýr do pusy. Jen když vidí něco, co mu sýr připomíná, tak odmítá danou věc jíst. Mnohem raději si dá kousek šunky nebo jakékoliv jiné maso.
Lívance na slaný i sladký způsob
Určitě je dobře, když se vám do snídaně nebo svačinky podaří zapracovat nějakou potravinu, kterou by dítě samotnou nikdy nesnědlo. Příprava lívanců, kdy do těsta přidáváte tvaroh, vám nezabere moc času a pro děti může být vítaným zpestřením. Na těsto potřebujete jen tvaroh, dvě vajíčka, mléko, hladkou mouku (lze použít pšeničná nebo špaldová), půl sáčku prášku do pečiva v této fázi se můžete rozmyslet, zda máte chuť na slanou nebo sladkou snídaní.
V případě, že chcete děti potěšit něčím sladkým, tak přidejte jen vanilkový cukr. Pak už můžete rozpálit pánev a bez tuku začít připravovat samotné lívance. Ty dětem dozdobíte na talíři jogurtem, oblíbenou marmeládou a ovocem. Když budete kreativní, můžete finální verzi lívanců měnit a každý den pak dětem připravit něco originálního. Pokud máte rádi slané snídaně, přidejte v poslední fázi receptu 100 g jemně nastrouhaného sýra a oblíbené bylinky. Opékejte opět na suché pánvi. Rozhodnout se můžete i tak, že těsto rozdělíte a připravíte obě varianty.
Slanou pak dozdobíte zeleninou, vajíčkem či pomazánkou. I zde se meze vaší fantazii nekladou. Lívance se dají využít nejen k přípravě snídaně, ale i na svačinu nebo jako občerstvení na výlet.
Bojujete s tím, že dítě jí málo ovoce? Zkuste kapsičky
Chutě dětí jsou opravdu velmi rozdílné a u některých není problém s tím, aby si s chutí vzali jablko, hrušku, meloun, rybíz a meruňky. Pokud ale vaše dítě není příznivcem ovoce, můžete to tak trošku obejít z jiné strany a připravit mu na svačinu kapsičku. V mnoha obchodem a drogeriích jsou k dostání plnitelné kapsičky a sáčky. Pro jejich výrobu se používají kvalitní ekologické materiály, které vydrží opakovatelné použití. Snadno je také vymyjete, můžete je dát i do myčky a pokud chcete připravit osvěžující svačinku, vydrží i zamrazení.
Kapsičky jsou navržené přímo pro děti od nejútlejšího věku, takže se jim dobře drží a dítě snadno pochopí, jak její obsah vysát. Volit lze z různých designů tak, aby byla kapsička zajímavá právě pro vaši ratolest. Dovnitř pak snadno naplníte rozmixované ovoce všeho druhu. Jednoduše vše namixujete do hladké kaše a vytvoříte dětem zdravou svačinu přímo do ruky. Dopřejete tak dětem rychlé jídlo, které oceníte na výletech, dětském hřišti nebo i doma. Výhodou také je, že rozmixovanou směs připravíte vy sami a dobře víte, co do ní dáváte. Pro nejmenší se dají kapsičky využít i na uchování a přepravu prvních ovocných či zeleninových příkrmů.
Letní osvěžení z ovoce
Nákupem formiček na tvorbu domácích nanuků také nešlápnete vedle. Nabídka takových formiček je velká a vy si vyberete právě to, co se vám líbí nejvíc. Vyrábět pak můžete i za pomocí dětí různé dřeně, smetanové či jogurtové zmrzliny. Pokud tedy bojujete v této chvíli s přebytkem jahod, můžete snadno vyrobit domácí jahodovou zmrzlinu, která vás osvěží v následujících horkých dnech. Předem zmražené jahody jen dejte do mixéru, přidejte banán či med na oslazení a smetanu na dochucení. Vše důkladně rozmixujete a naplňte do tvořítek. Dětem uděláte radost a zařadíte do jejich jídelníčku sezónní ovoce.