Nebojte se změn a naučte se vařit levně a udržitelně. Máme pro vás tipy, jak na to

Vařit levně a udržitelně je snem téměř každé domácnosti, a to především proto, že tak mohou značně ulehčit svému mnohdy napnutému rodinnému rozpočtu. Pokud se však budete opravdu snažit, můžete postupem času opravdu dosáhnout udržitelného vaření, které vám nebude zbytečně ubírat čas a bude vás možná i bavit. Základem je přitom obvykle pečlivé plánování a příprava, bez níž jen málokdy dosáhnete kýženého výsledku.

Udržitelné vaření je obvykle pouze o plánování

Pod pojmem udržitelné vaření si lze představit celou řadu věcí, přičemž jednotlivé definice se často i pořádně liší. Obecně jde však o přístup, kdy nakupujete cenově dostupné potraviny a zároveň s nimi neplýtváte. Cílem je tedy stav, kdy spotřebujete vše, co nakoupíte – velká část lidí se však snaží dosáhnout i toho, že za potraviny zbytečně neutrácí a jsou si schopni uvařit i za pár desítek korun denně.

Prvním krokem k dosažení takového stavu je nepochybně plánování, bez nějž se v tomto případě zaručeně neobejdete. V každém případě je nutné znát recept, který chcete v daný den vařit a podle něj nakupovat potřebné potraviny. Postupem času si pak můžete tvořit vlastní několikadenní či dokonce týdenní jídelníčky, podle nichž budete nakupovat. Pokud chcete opravu ušetřit, vyzkoušejte i leták, v němž často narazíte na celou řadu slevových akcí i na základní potraviny.

Jednoduché a klasické recepty jsou základem

Během sestavování již zmíněného jídelníčku, byste měli věnovat pozornost zejména jednoduchosti receptů. Obávat se ale nemusíte ani tradičnějších pokrmů, jako je například koprová nebo rajská omáčka – jejich příprava je totiž obvykle nenáročná. Ideální volbou jsou i různé těstoviny či palačinky recept, které můžete jednoduše kombinovat s jinými potravinami a vytvářet tak neustále nové pokrmy.

Inspirace:  Připravit si rychlou večeři venku? Není problém, rozpalte gril

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *