Čím nahradit oblíbené mléčné produkty, pokud je z nějakého důvodu potřebujete vyřadit z jídelníčku?

Každý, kdo se zajímá o zdravou stravu, jistě zná různé druhy rostlinných mlék a jiných produktů, které nahrazují klasické mléko. Já jsem o nich povědomí také měla, ale nějak moc jsem je nevyhledávala. Až ve chvíli, kdy jsem začala řešit atopický ekzém a možné souvislosti, tak jsem k nim našla cestu.

Rostlinná varianta mléka

Z mého dětství si pamatuji, jak jsem k babičce chodila s konvičkou pro čerstvě nadojené mléko. Dneska už to asi moc dětí nezná a já jsem si zase jako dítě neuměla představit jiné mléko než právě to kravské. Naše možnosti a sortiment obchodů se od té doby výrazně proměnil, takže dnes už nikoho nepřekvapí, že si kávu může dát mimo jiné i s kokosovým mlékem a že smetana může být i sójová nebo kokosová.

Pokud tedy z nějakého důvodu hledáte náhradu za klasické mléko, můžete vybírat z několika alternativ. Záleží na preferenci vašich chutí a tom, co nejlíp vyhovuje přesně vám. Mezi nejznámější rostlinná mléka patří to sójové, kokosové, rýžové nebo ovesné. Každé z nich má svou specifickou chuť a vůni a je potřeba si je vyzkoušet. Například kokosové mléko je pro mě někdy až moc výrazné a jednoduše na něho nemám chuť.

Almond Almond Nut Chocolate - Rzky / Pixabay
Rzky / Pixabay

Zatímco ovesné mi přijde neutrální a oblíbila jsem si ho asi zatím nejvíc. Vyzkoušené mám i mandlové, ale jeho chuť mi k srdci nepřirostla vůbec. Doporučuji koupit menší balení a ochutnat, ve kterém produktu najdete sami vašeho favorita. Stejně tak nemusíte být vůbec nešťastní z toho, že kávu máte rádi jen s napěněným mlékem. I z rostlinné varianty vyšleháte krásnou a bohatou pěnu. Koupit se dají i mléka s označením Barista v ovesné nebo sójové podobě a z nich vykouzlíte opravdu parádní pěnu.

Inspirace:  Plastické operace po porodu: Jednoduchý a rychlý způsob, jak se vrátit zpět do formy po porodu

Domácí rostlinné mléko

Mléko se nemusí kupovat jen v obchodě, můžete ho snadno připravit i doma. Stačí použít hrneček jakékoliv obiloviny (pohanka, špalda, oves, žito). Toto množství nechte přes noc namočené, následně směs krátce povařte a po vychladnutí rozmixujte ve vodě. Na hrneček obilovin použijte necelý litr vody, z více vody budete mít řidší směs, z menšího podílu vody budete mít hustější směs, která se chutí podobá plnotučnému mléku. Směs pak procedíme přes sítko a můžeme zkusit i dochutit oblíbenou příchutí. Stejně tak můžete doma vyrobit mléka z ořechů. Toto mléko pak bude plné vitaminů v tucích rozpustných (A, D, E, K), nenasycených mastných kyselin a rostlinných bílkovin.

Ořechy (lískové, vlašské, para nebo kešu) namočte do vody nejméně na čtyři hodiny nebo nejlépe přes noc. Na necelý litr mléka je ideální použít 300 g ořechů. Pak ořechy rozmixujte, přeceďte a podle chuti můžete i osladit.

Walnuts Nuts Nusschalen Food Shell - congerdesign / Pixabay
congerdesign / Pixabay

Jogurt k snídani

Pro ty, co mají rádi jogurty, je jejich vyřazení ne moc příjemná věc. Proto je dobré také najít alternativu, kterou si zamilujete. Zaměřte se proto v obchodě na regál nabízející jogurty sójové, ovesné, kešu nebo kokosové. Ty obsahují jogurtové kultury a jsou vhodné také pro vegany. Vyzkoušet můžete i různé druhy kaší, které jsou skvělou variantou jak na snídaně, tak na svačiny. Zkuste ochutnat chia kaši, kterou není potřeba vařit a obsahuje pouze suroviny bez lepku.

Chia semínka jsou skvělým zdrojem omega-3 mastných kyselin. Výborná je i rýžová kaše, kterou doplníte oblíbeným ovocem nebo semínky. Klasikou pak zůstává ovesná, jáhlové nebo pohanková kaše. Jednou je můžete doplnit jablky a skořicí, jindy banánem a borůvkami, nebo přidat oříšky, semínka a osvěžující maliny. Vaší fantazii se meze nekladou a každý den pak můžete snídat jinou variantu.

Inspirace:  Vypadávání a lámání vlasů: Jak s nimi bojovat a jak jim lze předcházet?

Pomazánky ze zeleniny

Jistě dobře znáte vajíčkovou, rybičkovou nebo česnekovou pomazánku. Do všech se ale přidávají ingredience z mléka. Vyrobit doma nebo koupit si tedy můžete různé rostlinné alternativy. Hodně oblíbeny je v poslední době hummus. Jde o pomazánku z uvařené cizrny, kterou následně rozmixujete, dochutíme libovolně česnekem, olivami, mletou paprikou, přidáme olivový olej a jíte například spolu s kousky nakrájené zeleniny nebo opečenou tortillou. Stejně tak najdete na internetu návody na pomazánky z lilku, batátů, čočky atd.

 

Falafel Food Hummus Arab - luckyhand2010 / Pixabay
luckyhand2010 / Pixabay

V případě, že si nejste jisti tím, že vám tyto chutě budou vyhovovat, tak si nejdřív kupte malou skleničku v obchodě a vyzkoušejte. Možná budete překvapeni tím, jak dobře může zelenina v tomto podání chutnat.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *