Jak vybrat správnou matraci do dětské postýlky a na co si dát pozor

Každý rodič chcete pro své maličké jen to nejlepší. A to od prvních příkrmů, přes hračky až po vybavení pokojíčku. A stejně jako výběr první postýlky, tak i volba matrace, je něco nad čím se musí každý rodič na chvíli zamyslet.

1. Také u matrace myslete na bezpečnost

Bezpečnost je vždy na prvním místě. Při výběru věcí pro nejmenší děti, to ani jinak nejde. Ujistěte se, že matrace, kterou chcete koupit splňuje všechny bezpečnostní normy a není příliš měkká, aby dítě nezapadlo nebo nemělo problém s dýcháním, pokud se přetočí na bříško. Taky by měla dobře pasovat do postýlky pro děti. Bez mezer, kde se může zachytit malá ručička nebo nožička.

2. Materiál a prodyšnost

Materiál matrace je také podstatný. Hypoalergenní materiály jsou skvělé pro prevenci alergií. Je totiž méně pravděpodobné, že vyvolají alergické reakce u osob trpících alergiemi na prach nebo jiné alergeny spojené s matracemi. Můžete sáhnout i po matracích doplněných o další vrstvy, například kokosu nebo pohanky. Kokosová vlákna dodávají matraci pevnost a odolnost proti vlhkosti a mají přirozené antibakteriální a antialergické vlastnosti. Pohanková vrstva má zase přirozenou schopnost udržovat matraci ventilovanou a odvádět vlhkost. Je hypoalergenní a dokáže se přizpůsobit tvaru těla. Navíc poskytuje zdravou masáž, která zlepšuje krevní oběh.

Tuhost matrace

Tuhost matrace je jedním z hlavních ukazatelů, při výběru správné matrace. Pro děti jsou ideální matrace, které jsou dostatečně pevné, aby poskytovaly potřebnou podporu a zamezily u těch nejmenších riziku SIDS (syndrom náhlého úmrtí kojenců). Příliš měkká matrace může způsobit, že se dítě do ní zaboří, a to vést k problémům s dýcháním. Na druhou stranu, příliš tvrdá matrace nemusí být pohodlná a dítě se na ní pak zkrátka nevyspí. Takže nejlepší je zlatá střední cesta.

Inspirace:  Plavání kojenců a batolat je důležité pro jejich vývoj

3. Snadná údržba

Děti jsou neuvěřitelně roztomilé, ale také dokáží udělat pořádný nepořádek. A to i ve své vlastní posteli. Matrace s odnímatelným a pratelným potahem je tedy velké plus. Ušetříte si tím spoustu času a nervů.

4. Cena versus kvalita

Investice do kvalitní matrace se rozhodně vyplatí. Levné matrace do postýlky pro děti mohou sice lákat cenou, ale často nevydrží tak dlouho a nemusí poskytovat takovou oporu, jakou rostoucí tělíčko a vyvíjející organismus dětí potřebuje. Je lepší investovat trochu víc do kvality, která zajistí jeho pohodlí a kvalitní spánek.

 

crib, baby bed, baby cot
Jak vybrat správnou matraci do dětské postýlky a na co si dát pozor

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *