Tylžský sýr – Tilsiter

Miluji sýry a ráda si koupím nějaký dobrý sýr k vínu anebo jen tak k jídlu. Naposledy jsem tak narazila na sýr Tilsiter, tzv. sýr tylžského typu. Zajímavá byla již jeho vůně, chuť nevšedně pikantní, avšak lahodná, chutnal nejen mně, ale i mým dětem. Problém nastal až v momentě, kdy jsem se o něm chtěla dozvědět něco víc. V Česku toho příliš mnoho nenajdete, a když už, tak je všechno pěně opsáno od druhého. Mám ráda výzvy, a tak jsem v hledání pokračovala, protože si to tento sýr rozhodně zaslouží, chutnal mi totiž mnohem víc, než mnoho jiných sýrů.

Původ sýru Tilsiter

Je zajímavé, že tento SÝR označují za švýcarský sýr, přičemž však ve skutečnosti pochází z Pruska. Vytvořili jej okolo roku 1843 švýcarští osadníci, kteří se do pruského města Tilsit přestěhovali. Městečko Tilsit je místem vytvoření tzv. Westfálského míru, a také městem, které zabralo Rusko a přejmenovalo jej na Sovetsk.

Tilsiter – tylžský, pruský i švýcarský sýr

Jistý Otto Wartmann přinesl pak recept z města Tilsit (ve Východním Prusku) v roce 1893 recept na tento sýr zpět do Švýcarska, kde jej pak postupně zdokonaloval ve městě Bissegg v Thurgau. Jméno sýru však již zůstalo a říká se mu Tilsiter, což česky znamená Tylžský sýr. Dokonalá receptura z přelomu devatenáctého a dvacátého století pak již nezaznamenala žádných změn.

Tilsit Cheese Milk Product Food - PDPhotos / Pixabay
PDPhotos / Pixabay

Charakteristika Tylžského sýra

Tilsiter je polotvrdý sýr s nepravidelnými prasklinami a dírami, který se vyrábí z pasterizovaného kravského mléka. Obsahuje přitom 30 – 60 % mléčného tuku. Při výrobě se do sýra přidávají různé kvasinky a pozitivní baktérie, které způsobují jeho postupné zrání od povrchu ke středu. Na rozdíl od jiných švýcarských sýrů, tak tylžský sýr nemá červenou etiketu, ale zelenou, jelikož se vyrábí z pasterizovaného mléka. Do prodeje se sýr dostane minimálně po dvou měsících zrání. Není to sýr příliš trvanlivý, a proto je zapotřebí jej rychle zkonzumovat.

Inspirace:  Poznat kvalitní olivový olej nemusí být snadné

Jak chutná Tylžský sýr?

Pro sýr Tilsiter je proto charakteristické, že má hrubší tmavě žlutou kůru. Tilsiter může být také ochucen pepřem anebo kmínem. Svou výraznou chutí se skvěle hodí k tmavému chlebu a pivu. Jeho chuť je pikantní mírně sladkokyselá. Tilsiter je velmi dobrý i v salátech, omáčkách, na bramborách, v sýrových koláčích a dokonce i v hamburgerech. Skvěle se hodí k bílému vínu, jakým je například Müller Thurgau.

Zamyšlení pro šalamouny

O Tylžském sýru se hovoří jako o tučném sýru, který je proto vhodný k zapékání, jenomže zároveň podle výpočtu tučnosti mi vychází jako sýr celkem netučný, tak tedy nevím.

Na sýru je často napsáno 45% tuku, ale pod tím napsáno, že je 45% tuku v sušině a 55% je sušiny. Co to znamená? – Že vše je jinak. Podle daného vzorce na výpočet skutečného tuku, zjistíme, že ve sto gramech sýra je ve skutečnosti pouze 24,75 gramů tuku a to rozhodně není zas až tak špatné (pravda na Cottage se 4,5 gramy nemá), ale stále se drží pod 30% hranicí.

Jeden myslel na “Tylžský sýr – Tilsiter

  • 3. 2. 2021 (22:23)
    Trvalý odkaz

    Taky skoro vše opsano od osatnich se snahou to trochu pozměnit. Je tam jediná nová informace o tom, kdo receptur přinesl do Švýcarska. To se asi dá najít na německý psanem webu. Autorka tedy kritizuje a pak dělá to samé. Hamba a hloupost. Martin Marec

    Reagovat

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *