Poradíme vám, jak sklidit a uchovat cibuli
Podařilo se vám vypěstovat cibuli? Pomalu se přiblížil čas její sklizně. Dnes se podíváme na to, kdy a jak sklidit cibuli a jak ji uchovat, aby vám vydržela celou zimu a nebyli jste odkázáni na nekvalitní španělské nebo čínské produkty, jejichž chuť je nevýrazná a šťáva se vytratila někde na dlouhé cestě.
Každý pěstitel je hrdý na svoji úrodu. Jestli se vám podařilo na zahrádce stejně dobře jako mě, máte určitě radost. Cibule je vděčná zelenina, která najde uplatnění v řadě pokrmů nejen české ale i zahraniční kuchyně. Jednoduše řečeno – bez voňavé a štiplavé cibule se špatně vaří.
Je cibule zralá?
Cibulky můžete sklízet hned, jakmile trochu narostou – ovšem pozor, v tomto případě jen pro okamžitou konzumaci, nikoli pro uskladnění. Nesnězte si ale všechnu jarní cibulku ze záhonu naráz. Zima bývá dlouhá.
Cibule pro uskladnění se sklízí koncem léta. Letos se zdálo být vše posunuté a nyní – v polovině srpna – máme již cibuli několik dnů uskladněnou. Cibule je k uskladnění připravena, pokud začne nať uvadat a žloutnout. Když cibuli vyndáte, bude mít hnědé slupky.
Jak uskladnit cibuli?
Cibule potřebuje především sucho. Uskladníte ji nejlépe tak, že ji svážete do „copů“. Je to jednoduché a stačí vám na to pevný provázek. Svazky cibule pak zavěste na vzdušné místo – například do průjezdu nebo jinam ke stavení. Pokud se nechcete s cibulí vázat, dejte jí do vzdušných bedýnek (nejlépe dřevěných). Cibuli nechte několik dní na sluníčku vysychat a pak ji uložte na suché, chladné a tmavé místo.